Az ingatlanpiac előrejelzése mindig bonyolult feladat, hiszen rengeteg tényező befolyásolja, amelyek ráadásul nem feltétlenül függnek össze a gazdaság egészével, ráadásul általánosan jellemző az információ hiány állapota, hiszen a legfrissebb központi statisztikák minimum 1 éves késéssel érhetők el.

Stabilizáció (2010-2014)

Alacsony árak, és bérleti díjak, üresen kongó irodaházak, és üzlethelyiségek, számos KIADÓ / ELADÓ tábla az utcafronti üzlethelyiségek és lakások ablakaiban. Korábban újonnan fejlesztett ingatlanok tömegével kerültek a piacra, de a kereslet nem volt képes tartani a tempót, emiatt leálltak az építkezések. Az alacsony árak miatt a kereslet növekszik, és lassan felszívja az üresen álló, vagy eladatlan ingatlanokat. Mivel nem voltak építkezések, mérsékelt ütemben megindult az áremelkedés.

Expanzió (2014-201? )

Erősödik a kereslet, a kínálat beszűkül, a bérleti díjak és az árak emelkedni kezdenek. (2014) Elérkezett az a pont is, ahol a beruházóknak már újra megérte építkezésbe fogni, beindult hát az építőipar. Magyarországon a CSOK és a 5%-os lakásáfa ezt a folyamatot felgyorsította. A kereslet felülmúlja a kínálat mértékét, az eladatlan / kiadatlan ingatlanok száma egyre csökken.

Ezt követi az állapot, melynek során a piac eljut az egyensúlyi szintre, ahol a kínálat utóléri a keresletet.

Túlkínálat

Ez a fázis közvetlenül az egyensúlyi pont után következik. Mivel az ingatlanpiacot az általános információ hiány jellemzi, az egyensúlyi pont átlépését a piaci szereplők nem érzékelik azonnal. Mivel a kínálat nagyobb, mint a kereslet, a “készlet” mértéke folyamatosan nő, a sok éves átlag irányába. Ez még nem jelent drasztikus kínálati túlsúlyt, csak az árak stabilizálódását okozza. Majd a piac észreveszi a változást, és csúszni kezdnek az építkezések, az új projekteket pedig sorban lemondják. Ez után elkezdődik az ingatlanpiaci ciklus befejező fázisa.

Magyarországon az építési kedvet nagy mértékben befolyásolta a lakásáfa, amelynek határidejét 2023-ig meghosszabbították. Így a jelenleg futó projektek befejeződnek, az újakra viszont már nem vonatkozik a kedvezmény, ezért a kínálat várhatóan nem fog kezelhetetlen ütemben bővülni, ezért valószínű, hogy a jelenlegi ciklus ezen szakasza időben kitolódik. Ez még egyértelműen távlati, de előbb-utóbb bekövetkezik.

Recesszió

A kínálat dinamikusan növekszik, miközben a kereslet stagnál, vagy esik. Az üres bérlemények / eladatlan lakások száma növekszik, ez pedig az árak eséséhez vezet. A keresleti ár és a kínálati ár annyira eltávolodik egymástól, hogy az ingatlanpiac likviditása nullához közelít. Magyarul az eladó még reménykedik, hogy a lakását el tudja adni 20MFt-ért, de a vevők már csak 15MFt-ot adnának érte. Sőt, mivel rengeteg eladó lakás van, s a kínálat nagy, a vevő által reálisnak tartott ár folyamatosan csökken. Akkor éri el a mélypontot a ciklus, amikor az összes korábbi fejlesztés befejeződik, és piacra kerül, újabb kínálat pedig már nem keletkezik. Majd a vevők szépen lassan felvásárolják az eladatlan lakásokat és mikor azok elfogynak, újra növekedni kezd a kereslet, ami aztán kihúzza a piacot a recesszióból.

 

A fenti okfejtésből látszik, hogy jelenleg még az expanzió időszakát éljük.

Jellemzően 8 éves ciklusokról beszélni a magyar ingatlanpiacon, a növekedések-stagnálások, és a visszaesések  jellemzően 7-9 év körüli ciklusokban követik egymást. Ez a megfigyelhető ciklikusság azt valószínűsíti, hogy az elmúlt 4-5 év növekedését várhatóan további 3-4 év mérsékelt növekedés és stagnálás követheti.

Ettől függetlenül a lakáseladók még az ingatlanpiaci helyzet ellenére is képesek túlzásba esni az ár megállapításakor, és ezzel hónapokat, és milliókat veszítenek: Például ha egy ingatlan 2 hónapot tölt a piacon, az máris 5%-os értékcsökkenést eredményez a piaci értékhez képest, 11 hónap után pedig a várható alku mértéke 12%-ra nő. Egy 30M Ft értékű lakás esetén ez 1,5M – 3,6MFt -tal alacsonyabb eladási árat eredményez a maximális piaci értékhez képest. Ennek alapján világosan látszik, hogy az ingatlanpiacon érvényes az örök igazság, amely szerint az idő = pénz.